Is auto delen een alternatief?
Auto delen wordt steeds meer populair bij Nederlanders. Het bespaart aanzienlijk op de kosten en toch beschik je over een vervoersmiddel. Auto delen is aantrekkelijk als je minder dan 12.000 km per jaar rijdt. Je kunt het natuurlijk op eigen initiatief doen maar daar zitten nog al wat haken en ogen aan. Hoe is het verzekering technisch geregeld en wat als er schade is?
Voordelen en nadelen auto delen
Het is daarom een stuk handiger om een aanbieder van auto delen op het internet te zoeken. Dan is alle rompslomp geregeld en hoef je je daar geen zorgen over te maken. De autohuurder kan kiezen tussen verschillende modellen auto’s. Men kan een gezinsauto lenen maar misschien ook een busje of een hybride/elektrische auto. De verhuurder ontvangt geld voor de huur maar betaalt tegelijkertijd ook kosten aan de deelorganisatie. De auto is bij de deelorganisatie allrisk verzekerd. Bij schade of schoonmaakkosten wordt dit vergoed. Nadelen zijn dat je niet altijd over je eigen auto kan beschikken en dat vreemden in jouw auto rijden. Als de wagen vaak wordt uitgeleend (en de inkomsten behoorlijk stijgen) dan kan de belastingdienst je wellicht niet meer als een particuliere verhuurder zien.
Aanbieders auto delen
Er zijn diverse aanbieders waar je terecht kunt om een auto te huren of verhuren. Meestal is het zo dat je een account aanmaakt en daar de gegevens invoert over je auto. Verder bepaal je een huurprijs en een vergoeding voor de benzine. Hiervoor is een tool gemaakt op de websites. Door een aantrekkelijke prijs te vragen wordt de auto meer uitgeleend. Wanneer iemand je auto wilt huren krijg je eerst een bericht op je mobiel.
Je mag zelf beslissen of je aan deze huurder de auto wilt uitlenen. Zowel de huurder als de verhuurder betalen de deelorganisatie een paar kleine bedragen zoals boekingskosten, verhuur fee of een rit verzekering. Bekende deelorganisaties zijn Mywheels en Snappcar. Bij Greenwheels kan de huurder kiezen uit een vloot van huurauto’s die op 1700 vestigingsplaatsen staan. Greenwheels werkt met kaartlezers en boardcomputers. Als de aanvraag voor een auto delen goedgekeurd is kan je een Greenwheel auto ophalen op een van de vestigingsplaatsen. Bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (Autodate.nl) deel je de auto met een vast selectief groepje mensen. De ANWB ziet ook de mogelijkheden van het gedeelde autogebruik en is met een proef begonnen in Breda, Den Haag, Rijswijk en Delft.
Verschil met autoverhuur
Auto delen heeft een aantal belangrijke verschillen met een auto huren. Een auto huur je doorgaans voor een hele dag. Bij de deelorganisatie kan je soms al voor een kwartier een auto huren. Ook kan je 24 uur per dag terecht voor een wagen bij de deelorganisaties. Bij het autoverhuurbedrijf maak je een reservering en is het meestal niet mogelijk om in het weekend of ’s avonds even snel een auto uit je woonplaats mee te nemen. Een nadeel van het gedeelde autogebruik is dat schades die niet opgemerkt worden en pas (veel) later aan het licht komen voor eigen rekening zijn. Hoewel de auto allrisk is verzekerd krijg je bij een total loss schade soms de dagwaarde van de auto uitgekeerd.
Tags: auto delen, autoverhuur, auto huren, auto,
oldtimerverzekering afsluiten, sloopautos, goedkope autoverzekering, schadeauto’s, postcodeloterij koffertje Ryanair, – Auto tunen, Autorijschool zoeken, RDW en kenteken, Zuinige auto, Taxi Schiphol, Bijtelling, Winterbanden, Parkeren