Auto tunen

Auto tunen

Met een auto tunen bedoelt men dat de motor van de auto gemodificeerd wordt. Door de motor aan te passen krijgt de auto krijgt trekkracht, een hogere topsnelheid en er is een toename in koppel en vermogen. Het grootste verschil kan gerealiseerd worden met turbo motoren. Na het grote succes van de film The Fast and the Furious is auto tuning erg populair geworden. Echter als de tuning verkeerd is uitgevoerd dan kan er een flinke schade ontstaan aan de motor of turbo.

Soorten tuning

Er zijn verschillende soorten tuning. Bij OBD-tuning (On Board Diagnostics) worden het motorstuurprogramma aangepast via de ODB poort met een speciale OBD-stekker. Er vindt geen zonder demontage plaats of soldeerwerkwerk. De wagen kon voorheen eenvoudig weer in de originele staat worden teruggebracht. De moderne auto’s van tegenwoordig zijn voorzien van een tuning blokkade. Bij chip tuning wordt het motorstuurapparaat we gedemonteerd en wordt de chip die de motorsturing regelt vervangen door aangepaste software. Als de merkdealer de tuning kan vaststellen dan zal de auto uitgesloten worden van fabrieksgarantie. Powerbox tuning tenslotte is het plaatsen van een extern motorstuurapparaat. Deze externe Electronic Control Unit (ECU) heeft als voordeel dat die weer gemakkelijk te verwijderen is zonder sporen achter te laten. Met een Powerbox wordt wel minder rendement gemaakt dan bij OBD-tuning of chip tuning.

Autoverzekering & auto tunen

Als de wagen na het tunen een stuk sneller is geworden of aanmerkelijk zwaarder dan zal de auto waarschijnlijk herkeurd moeten worden bij de RDW.
Het beste is om na de auto tuning contact op te nemen met de autoverzekeraar. Als er bijvoorbeeld een turbo op de motor is gezet dan zal de autoverzekering hoogstwaarschijnlijk veranderen en zal de premie stijgen. Als alleen het design van de wagen is aangepast (stickers, kleur, spoiler) dan zal de autoverzekering niet veranderen.

Ahoy Tuning

Een groot evenement is Ahoy Tuning dat op 17 en 18 oktober 2015 zal worden gehouden. In 2014 trok Ahoy Tuning bijna 45.000 bezoekers. Bij Design en Performance zijn de laatste ontwikkelingen te zien en is er een carwrap contest. Op het buitenterrein zijn spectaculaire shows en demonstraties te zien van de beste drifters uit Nederland. In Hal 3 is alles te vinden over het optimaliseren en installeren van car hifi en multimedia. De Autosport Experience is in Hal 6 waar met bijzondere wagens indoor wordt gereden. In de Outlet Zone staan alle leveranciers van accessoires en onderdelen. Autoliefhebbers kunnen verder een grote selectie zien van showcars uit binnen- en buitenland. Een kaartje kopen online kost €16.50. Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.