Autoverzekering beginnende bestuurder

Beginnersrijbewijs

Sinds 2002 krijgt iedereen die zijn scooter-, motor- of autorijbewijs haalt een beginnersrijbewijs. Qua uiterlijk ziet het er precies zo uit als een ‘gewoon’ rijbewijs. Het verschil zit hem erin dat bij verkeersovertredingen strenger opgetreden kan worden. Na 5 jaar wordt het rijbewijs voor de beginnende automobilist omgezet in een normaal rijbewijs. De meeste mensen die een beginnersrijbewijs krijgen zullen dan ook jongeren zijn. Diegenen die al op hun 16e jaar een autorijbewijs halen moeten 7 jaar wachten voordat het rijbewijs wordt omgezet. Bestuurders die al eerder een autorijbewijs haalden in een andere categorie krijgen geen rijbewijs voor beginners. Ook buitenlandse bestuurders kunnen hun rijbewijs direct omwisselen.

Drie punten kan rijbewijs kosten & alcohol
Typische overtredingen die jongeren vaak begaan zijn te snel rijden en bumperkleven. Ook hinderlijk rijden in het verkeer of een ongeluk veroorzaken kost een punt. Als je drie punten haalt in 5 tot 7 jaar tijd dan wordt je naar het CBR gestuurd voor een rijvaardigheidsonderzoek. Ga je niet naar het CBR toe of je zakt voor de test dan ben je het rijbewijs kwijt. Ook het alcoholpromillage voor beginnende bestuurders is lager dan bij het normale rijbewijs. Er mag slechts 0,2 promillage gedronken worden. Mensen die gedronken hebben tot 0,8 promillage kunnen op de LEMA cursus (lichte educatieve maatregel Alcohol en verkeer) gestuurd worden. Deze cursus moet je zelf betalen en kost €500.

Puntenrijbewijs

Het puntenrijbewijs is in 2011 ingevoerd en geldt voor alle bestuurders in Nederland. Het Openbaar Ministerie wilde graag een puntenstelsel dat allerlei verkeersovertredingen zou bestraffen. Zover is het echter niet gekomen omdat de overheid bang was voor veel bureaucratische rompslomp.
Bumperkleven en te hard rijden worden wel bestraft in het beginnersrijbewijs maar niet in het puntenrijbewijs. Alleen het teveel drinken van alcohol kan punten kosten. Als de bestuurder twee keer veroordeeld wordt in vijf jaar tijd dan is men zijn rijbewijs kwijt. Promillages tussen 0,2 en 1,6 worden beboet met een geldstraf of een een rijontzegging. Vanaf 1,6 promillage komt de zaak voor de rechter. De rechter kan je een boete, rijontzegging of een gevangenisstraf opleggen. Het CBR kan je verplichten tot een speciale alcohol cursus, een onderzoek of zelfs tot het inbouwen van een alcoholslot (kosten €4000).

Ben jij als beginnend bestuurder op zoek naar een goede autoverzekering? Bezoek dan eens www.beginner.nl waar je autoverzekeringen en andere verzekeringen met elkaar kunt vergelijken en direct online af kunt sluiten tegen de beste prijs. Duizenden jongeren en studenten gingen je al voor dus waar wacht je op.

Verzekeringen

Oldtimerverzekering afsluiten
Goedkoopste AVP
Verzekeringsfraude
Zakelijke reisverzekering
Schade claimen bij reisverzekering
Verzekeringsmaatschappijen
Rechtsbijstandverzekering
Uitvaartverzekering
Cyberverzekering
Caravanverzekering
Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)