Autoverzekering online

Autoverzekering online

Financieel bureau Moneyview publiceert regelmatig artikels met onderzoeken naar verzekeringen. Tijdens de jaarlijkse MoneyView ProductRating waren de online autoverzekeraars de grote winnaars. Er zijn 3 categorien die beoordeeld worden: Wettelijk Aansprakelijk (WA), Beperkt Casco (BC) en Volledig Casco (VC). In iedere categorie worden twee lijstjes gemaakt: ‘Productrating Prijs’ en ‘Productrating Kwaliteit’. De grote winnaar van de Productrating Kwaliteit was Allsecur. Het bedrijf stond in iedere categorie (Wa, BC en VC) op de eerste plaats. Twee andere verzekeraars die het goed deden in de Productrating Kwaliteit waren de ANWB en Onna-Onna. In de Productrating Prijs was Onna-Onna de winnaar bij de WA-verzekeringen. Onna-Onna is vooral bekend door zijn autoverzekering voor vrouwen. Andere verzekeraars die het ook goed deden in de test waren typische internetverzekeraars.

Grootste autoverzekeraars
De grootste autoverzekeraar van Nederland is Achmea. Verschillende bekende merken zijn onderdeel van het bedrijf: FBTO, Centraal Beheer, Inshared, Interpolis en vergelijkingsite Independer. Achmea had in 2012 een marktaandeel van 22,5% (€1 miljard). Nummer twee ASR volgt op geruime afstand (10%). Delta Lloyd (met merknaam OHRA) is derde met een marktaandeel van 8%.

Autoverzekeraars maken fors verlies
In de kranten verscheen vandaag (10 juli 2015) dat autoverzekeraars grote verliezen hebben geleden. Volgens berichten zou er 300 miljoen euro meer uitgekeerd zijn dan dat er ontvangen is aan premie. Reden is de sterk toegenomen concurrentie bij de autoverzekeringen. De premies zijn te laag en vaak niet kostendekkend. Vooral externe kosten zoals letselschade en advocaten zijn hoge kostenposten. De Nederlandse Bank (DNB) houdt toezicht op de autoverzekeraars. Men gaat er daarom vanuit dat de premies voor autoverzekeringen in 2016 gemiddeld met 10% zullen stijgen.

Autoverzekering online steeds goedkoper
De situatie omtrent de lage premies is echter niet nieuw. Op het internet staan ook artikelen uit 2011 (zoals van de NRC) waarin de Nederlandse Bank waarschuwt voor te lage premies. Ook in 2010 werden al verliezen geleden op autoverzekeringen. Bijna de helft van de autoverzekeraars rekende in 2011 te weinig premie. In 2010 was er een soortgelijk bericht dat de NOS publiceerde. autoverzekeraar Ineas ging in dat jaar failliet doordat het bedrijf niet langer aan de solvabiliteitseisen voldeed. De DNB vreesde dat meer verzekeraars konden volgen. Onderzoeksbureau Moneyview berekende dat een autobezitter van 26 jaar bijna 12% goedkoper uit was met zijn autoverzekering dan twee jaar daarvoor. De goedkoopste autoverzekering was zelfs 30% goedkoper dan twee jaar daarvoor.