Autoverzekering tijdelijk stopzetten

Autoverzekering schorsen
Als je je autoverzekering schorst dan betekent dit dat het kenteken van de auto tijdelijk wordt stil gezet. Het voertuig mag dan niet meer op de openbare weg staan. Dus ook niet langs de weg voor je woning of op een parkeerplaats. De wagen zal op prive terrein moeten blijven.

Door het kenteken te laten schorsen hoeft er geen premie afgedragen worden voor de autoverzekering, motorrijtuigenbelasting of de verplichte APK keuring. De schorsing is voor maximaal 1 jaar. De schorsingstermijn loopt automatisch af. De periode kan verlengd worden.

Hoe autoverzekering schorsen?

Het meest eenvoudig is om het kenteken te schorsen via de website van de Dienst Wegverkeer (RDW). Men moet hiervoor wel inloggen met een DigiD. Voor de schorsing is nodig: het tenaamstellingsbewijs, overschrijvingsbewijs van het kentekenbewijs en een ID kaart.
Nadat de schorsing betaald is en goedgekeurd ontvangt men een nieuw tenaamstellingsbewijs.

Het normale tarief voor een autoverzekering schorsen is 73 euro. Als de schorsingsperiode nog niet afgelopen is en men verlengt opnieuw dan zijn de kosten 120 euro. Heeft men echter een voertuig dat ouder is dan 15 jaar dan zijn de kosten aanmerkelijk lager. Men betaalt dan het lage tarief van slechts 24 euro.Een bromfiets of scooter is het goedkoopst met 11 euro. Heb je geen DigiD of geen internetverbinding dan kan men ook terecht bij een groter postkantoor van PostNL.

Schadevrije jaren & autoverzekering schorsen

Wat gebeurt er bij een schorsing van de auto met de schadevrije jaren? In juli 2014 werd bekend dat veel grote verzekeraars een periode van 3 jaar hanteren dat men geen autoverzekering heeft. Dit was na druk van consumentenorganisaties. Bij een aantal verzekeraars raakt men echter zijn schadevrije jaren kwijt na 12 maanden schorsing (De Goudse, De Zeeuwse, ING, Zelf).

Belastingdienst

Als de schorsingsperiode afgelopen is dan ontvangt men automatisch weer een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. Maakt men de schorsing binnen een maand ongedaan nadat men deze heeft aangevraagd? Ook dan ontvangt men automatisch weer een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.