Bijtelling

Wat is bijtelling

Wanneer je een auto van de zaak hebt en deze ook prive gebruikt (meer dan 500km per jaar) dan moet de werkgever een bepaald bedrag bij het salaris toevoegen. De hoogte van de bijtelling hangt af van de cataloguswaarde van de auto en de CO2 uitstoot. Heeft de wagen een catalogusprijs van 24.000 euro? De bijtelling is vaak 25% en zou in dit geval 6000 euro per jaar zijn. Gedeeld door 12 maanden is dat 500 euro per maand bijtelling. Woon-werkverkeer zijn zakelijke kilometers. Als men minder dan 500km per jaar rijdt dan moet men dit kunnen bewijzen met een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ en een sluitende rittenregistratie.

CO2 uitstoot bepaalt bijtelling

De laagste bijtelling is 4%. Dit is bij het gebruik van een volledig elektrische auto. Een milieuvriendelijke auto met een CO2 uitstoot van 0-50 g/km heeft een bijtelling van 7%. Wagens met een CO2 uitstoot tussen de 51-82 hebben een bijtelling van 14%. Ligt de uitstoot tussen de 83-110 dan wordt er 20% bijgeteld. Bij een waarde hoger dan 110 wordt 25% opgeteld.

Veranderingen in 2016 en 2017

De de normen voor 2016 worden scherper. De bijtelling voor een volledig elektrische auto blijft 4% maar de bijtelling voor een milieuvriendelijke auto met een CO2 uitstoot van 0-50 g/km wordt verhoogd naar 15%. Voertuigen die 51 en 106 g/km uitstoten gaan naar 21% en alles wat daar boven zit wordt 25%. Een nog grotere verandering is gepland in 2017. De bedoeling is dan dat één bijtellingstarief komt van 20 of 21%. Het maakt in dat plan niet uit wat de CO2 uitstoot is.

Voor elektrische auto’s zal een lage bijtelling van 7% gehandhaafd blijven met een maximum cataloguswaarde van 50.000 euro. De duurdere elektrische auto’s (zoals de bekende Tesla) zullen dus niet onder die 7% gaan vallen maar krijgen een hoge bijtelling. De politiek heeft nog niet besloten maar het plan wordt wel breed gedragen door diverse auto organisaties. Bovendien zal in dit plan de wegenbelasting verdwijnen voor volledig elektrische auto’s en voor hybride auto’s zal de wegenbelasting worden gehalveerd.

BPM verdwijnt

Er zijn serieuze plannen om de BPM af te schaffen. Omdat de belastinginkomsten gecompenseerd moeten worden zouden vooral mensen met een oude auto wl eens een stuk meer wegenbelasting moeten gaan betalen. Over elektrische auto’s die geen CO2 uitstoot hebben wordt geen BPM geheven. Auto’s die vervuilend zijn betalen een relatief hoge BPM. De politek zal de BPM niet in een keer afschaffen want dan raken de autoleasemaatschappijen in de problemen. De afschaffing zal over een aantal jaar worden uitgespreid.