Buick GS 455

BPM importauto

Bpm importauto

Bpm staat voor ‘ Belasting van personenauto’s en motorrijwielen’. Iedereen die in Nederland een personenauto of een motor koopt moet deze belasting betalen. Bij een nieuwe personenauto zorgt de importeur voor de betaling hiervan en is de belasting al inbegrepen in de totaalprijs.
Er zijn een aantal situaties waarbij je als particulier zelf aangifte moet doen. Dit is o.a het geval als je een bestelbus bus koopt en deze om wilt gaan bouwen tot een particuliere auto of als je een auto uit het buitenland importeert.

Bpm berekenen

De hoogte van de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen is afhankelijk van van de CO2-uitstoot en de dieseltoeslag. Personenauto’s die geen CO2 uitstoten (volledig elektrische auto’s) hoeven de belasting niet te betalen. Ook bestelauto’s, motoren en campers worden niet meegenomen in de Co2 berekening van de Bpm. De gemiddelde CO2-uitstoot van alle personenauto’s in Nederland lag op 190 gram/km in het jaar 2000. In 2011 was de totale uitstoot slechts gezakt tot 184 gram/km. Het autopark in Nederland is relatief oud; in 2013 was bijna de helft van de auto’s ouder dan 9 jaar. In 2015 moet voor een personenauto die 155 gram/km CO2 uitstoot €7.639 betaald worden aan Bpm.

Importeren auto

Wanneer men een auto importeert vanuit het buitenland dan mag er een waardevermindering worden toegepast. Dit mag op basis van een koerslijst of een forfaitaire tabel waarbij men zelf de voordeligste manier mag uitzoeken. Grootste verandering in 2015 is dat voor importauto’s de waardevermindering niet meer mag worden vastgesteld met een taxatierapport. Er werd te veel misbruik gemaakt van taxatierapporten bij het importeren van auto’s constateerde al eerder de Bovag en de RAI Vereniging. Auto’s werden bewust te goedkoop getaxeerd en konden buiten de officiele kanalen (dealer, importeur) ingevoerd worden. Auto taxateurs zijn ontevreden over de nieuwe maatregel. Een definitieve uitspraak of het juridisch in orde is zal van de Hoge Raad komen maar het vonnis kan nog wel een paar jaar duren. Voor schadeauto’s en exclusieve sportwagens mag nog wel een taxatierapport worden gebruikt. Op de website van de Belastingdienst staat uitgebreid omschreven wat de regels en voorwaarden zijn. Ook worden er gedetailleerde voorbeeldberekeningen getoond waarin alle stappen getoond worden en wat de uiteindelijke uitkomst is.