Caravanverzekering

caravanverzekering

Een caravanverzekering is niet verplicht. Men sluit de verzekering om schade af te dekken die men zelf heeft opgelopen. De meeste caravanverzekeringen bieden een standaard WA en een Volledig Casco dekking. Aanvullend kan men extra dekkingen afsluiten zoals voor hagelbuien, diefstal van inboedel en schade aan voortent/luifel. Als men naar het buitenland gaat is het verstandig om ook de groene kaart van de caravan mee te nemen. Tevens is het goed om na denken hoelang men de caravan tegen nieuwwaarde wilt verzekeren? Sommige mensen verkiezen een lange periode (10 jaar); anderen willen de caravan om de zoveel jaar inruilen.

Afhankelijk van de dekking kost een gemiddelde caravanverzekering tussen de 200-400 euro per jaar. Een andere kostenpost is de stalling. Men mag de caravan namelijk niet zomaar op de openbare weg parkeren. Ook het parkeren op de eigen oprit is vaak niet permanent toegestaan. Bovendien willen veel verzekeringen dat de caravan droog geparkeerd staat. Een aantal bekende caravanverzekeraars zijn: Allianz, ANWB, ASR Verzekeringen, Avéro Achmea, Delta Lloyd, Erasmus, Europeesche, Generali, De Goudse, Interpolis, OHRA en Unive.

Op de website Caravankoopwijzer is een overzicht te vinden van ruim 900 nieuwe modellen caravans. Het duurst in prijs zijn de Kabe caravans uit Zweden. De Hacienda modellen zijn 11 meter lang, 2600kg zwaar en hebben een maximum van 10 slaapplaatsen. Prijzen voor deze caravans liggen tussen de 80.000 – 94.000 euro. Goedkoopste nieuwe modellen zijn Gobanna 1200 Basic (4950 euro) en Gobanna 1200 Brake (6995 euro). Ook de Knaus Deseo is met zijn 8100 euro een voordelige keus. Op Marktplaats staan duizenden tweehands caravans waarvan sommige nog geen duizend euro kosten. De verkoop van nieuwe caravans is wel al jaren aan het dalen. In 2009 werden nog ruim 10.000 nieuwe caravans verkocht. In 2013 was dit gezakt naar nog geen 5800 stuks. Totaal zijn er bijna een half miljoen caravans in Nederland geregistreerd.