Cyberverzekering

‘Cyber’ is het geheel van digitale systemen, netwerken en internettechnologie. Cybercriminaliteit zijn misdrijven die met ICT worden uitgevoerd op ICT systemen van derden. Een aantal voorbeelden van cybercrimes zijn:
– Het hacken van computers
– Virussen verspreiden op het internet
– Malware maken en verspreiden
– Stelen van data
Een cyberverzekering beschermt je voor deze gevaren.

spyware & malware
Spyware en malware zijn ongewenste software programma’s. Vaak worden ze op de computer geinstalleerd als je een programma download op het internet. Als het programma of de website (van de download) onbekend zijn dan loop je een behoorlijk risico op een besmetting. Bij spyware moet je denken aan software die gegevens opslaat van websites die je bezoekt. Deze informatie wordt vervolgens naar servers verstuurd van grote marketingbedrijven. Malware kan je computer gaan gebruiken als adres om spam emails te sturen naar andere mensen of geeft hinderlijke pop-up reclame weer.

ransomware
Soms kan malware ook de computer blokkeren en vergrendelen. Er wordt dan vervolgens geld gevraagd voor de ontgrendeling. Deze malware heet ‘ransomware’ (gijzelingssoftware). De politie zegt dat men beter niet kan betalen omdat de criminelen na betaling de blokkering vaak niet opheffen. Een goed anti-virusprogramma met een firewall kan de computer hier tegen beveiligen. Is de beveiliging echter niet in orde dan kan er dus een kwaadaardige software op je computer komen.

cyberverzekering

Bij bedrijven kan een cyberverzekering een middel zijn om de schade te beperken. Het maken van een gewone bedrijfswebsite kost al snel enkele duizenden euro’s. Een cyberverzekering vergoed niet alleen de eigen geleden schade maar ook schade die derden bij het bedrijf kunnen claimen. Vooral als er geen backup is gemaakt kan de schade erg groot zijn.

backup maken
Heb je veel foto’s en/of video’s op je computer? Maak dan regelmatig een backup voor de veiligheid. Je computer kan natuurlijk ook een keer crashen en dan ben je wellicht ook alles kwijt. Een backup is daarom erg aanbevolen.

Verzekeringen

Oldtimerverzekering afsluiten
Goedkoopste AVP
Verzekeringsfraude
Zakelijke reisverzekering
Schade claimen bij reisverzekering
Verzekeringsmaatschappijen
Rechtsbijstandverzekering
Uitvaartverzekering
Caravanverzekering
Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)