Dashcamera – filmen door de voorruit
Een dashcamera is een videocamera die boven het dashboard van de auto wordt gemonteerd. De camera filmt alles wat zich voor de auto afspeelt. In korte tijd zijn de dashcams uitgegroeid tot een gadget onder veel autobezitters. Vooral in Rusland worden dashcams veel gebruikt. De cam dient daar als legaal bewijsmateriaal bij een ongeluk.
Wettelijk toegestaan?
In Nederland is het toegestaan om te filmen met een dashcamera. Het valt onder de vrije nieuwsgaring maar tegelijkertijd is het ook een grijs gebied. Je mag een filmpje op het internet zetten maar personen en auto’s mogen niet overduidelijk te kijk worden gezet. Mensen kunnen zich beroepen op de privacywet of portretrecht. Ook als een nummerbord duidelijk in beeld is gebracht kan de eigenaar succesvol bezwaar maken tegen de publicatie. Voor een vaste camera gelden andere regels. Zo mag je thuis met een cam alleen je eigen woonerf filmen en niet de openbare weg. Als je de dashcam meeneemt op autovakantie dan moet je van tevoren wel goed checken of dit is toegestaan. De duurdere dashcamera’s hebben een ingebouwde waarschuwing voor snelheidscontroles en zoiets is in veel landen verboden.
Prijzen
De goedkoopste modellen kosten tussen de 20-30 euro en wordt met een zuignap bevestigd. De kwaliteit is eenvoudig. Diverse Aziatische merken leveren camera’s van goede kwaliteit. De prijzen van deze dashcams liggen tussen de 200-300 euro. Vicovation en Dod zijn camera producenten uit Taiwan. Blackvue, Lukas en Finevu zijn bedrijven uit Korea. De duurste modellen zitten tussen de 300-400 euro.
Youtube
Op Youtube zijn meer dan 900.000 dashcamera filmpjes te vinden. Het zal misschien geen verbazing wekken dat de meeste uit Rusland komen. Dashcam Nederland levert iets meer als 6000 video’s op. Russische en Amerikaanse video’s domineren de lijst met meest bekeken dashcam video’s. Zo zijn er in de Russische- en Amerikaanse video’s spectaculaire ongelukken te zien en politiemannen die verdachten hebben aangehouden.