Franse oldtimers

Bekende Franse oldtimer automerken zijn Alpine, De Dion-Bouton, Bugatti, Hotchkiss, Peugeot, Citroën, Renault, DB en Ligier.

Bugatti
De familie Bugatti was van oorsprong Italiaans maar vestigde zich in 1909 in het Franse Moslheim. Het is een exclusief merk dat vroeger grote luxueuze auto’s en sportwagens produceerde. De Bugatti Type 41 (Royale) Coupé Napoleon had een gewicht van 3000kg en was bedoelt voor zeer vermogende mensen. Type 55 en 57 waren sportwagens die tot aan de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd. Na de oorlog werd Bugatti overgenomen. In 1998 wist Volkswagen de rechten te krijgen van de naam Bugatti. In 2005 werd het nieuwe topmodel Bugatti Veyron 16.4 uitgebracht. Deze sportwagen heeft een top van 407 km/uur en kost meer dan 2 miljoen euro.

Citroen
Citroen was een Franse ingenieur die veel baanbrekend werk heeft verricht in de autoindustrie. Hij introduceerde o.a massa-productie voor auto’s in Europa en voorwielaandrijving. In 1922 werd de 5CV gelanceerd; deze auto stond ook wel bekend als het Klaverblad en werd een groot succes. Na de introductie van het hydropneumatische veersysteem in 1954 wordt de Citroën ID/DS gelanceerd. Ook deze auto werd wereldberoemd en is nu een van de klassieke Franse oldtimers. Bijnamen van de Citroën ID/DS waren de Snoek en Strijkijzer.

Peugeot
De familie Peugeot was al sinds 1810 actief in het bedrijfsleven. Na het maken van gereedschappen en rijwielen werd in 1905 ook begonnen met de productie van automobielen. In 1974 kwam autofabrikant Citroen geheel in handen van Peugeot waarna de beide bedrijven fuseerden. Peugeot heeft in totaal ongeveer 50 miljoen auto’s gebouwd. De Peugeot 205 werd gebouwd tussen 1983 en 1998 en was de best verkochte auto.

Renault
Renault is een Franse fabrikant van auto’s, trucks en vliegtuigmotoren. Het bedrijf werd in 1899 opgericht. Renault boekt het meeste succes in de jaren ’60 met de introductie van de Renault 4. Deze auto werd geproduceerd tot 1993 en er werden meer dan 8 miljoen stuks van verkocht. Ook de Renault 25 en de ruimtewagen Espace in 1984 waren erg succesvol. Het debuut in de Formule 1 is in 1977. Het Renault team weet door de sterke motoren beslag te leggen op veel overwinningen en is 6 jaar achter elkaar kampioen bij de teams.

Oldtimers

Rolls Royce
Britse oldtimers (Jaguar, Mini)
Amerikaanse oldtimers (Cadillac, Chevrolet, Continental, Dodge)
Oldtimerverzekering afsluiten