Gehandicapten auto

Auto voor gehandicapten

Een rolstoelauto moet niet verward worden met gehandicaptenvoertuig. Dit laatste voertuig kan niet harder dan 45km/uur en er is geen rijbewijs voor nodig. Een rolstoelauto is een gewone personenauto die omgebouwd/aangepast is voor een rolstoelpassagier. Een standaard ombouwing is o.a een bodemverlaging, plaatsvervangende brandstoftank en een inrijplaat voorzien van anti-slip laag en handgrepen. Er zijn diverse leveranciers op het internet die rolstoelauto’s leveren. Een bekend bedrijf is Bierman die wagens van 9 verschillende automerken heeft omgebouwd. Een paar compacte rolstoelauto’s zijn de Citroën Nemo, Fiat Qubo en Peugeot Bipper. Er zijn tevens modellen te koop die zeer ruim zijn zoals de Opel Combo, Opel Vivaro, Renault Grand Espace, Renault Trafic en Nissan Primastar.

Gehandicaptenvoertuigen
Voorbeelden van gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen zijn scootmobielen en gesloten gehandicaptenvoertuigen. De voertuigen mogen niet harder dan 45km/uur rijden. Om ze te besturen is geen bromfietsrijbewijs nodig. De autootjes mogen zowel op de stoep, fietspad als rijbaan rijden. Op de autoweg of snelwegen is rijden niet toegestaan.

Scootmobiel
Het grootste voordeel van een scootmobiel is de mobiliteit. Bestuurders kunnen veel plaatsen makkelijk bereiken zonder veel te lopen. De supermarkten zijn ingesteld op scootmobiels zodat men niet afhankelijk is van anderen voor boodschappen. Driewiel scootmobiels die opgevouwen kunnen worden zijn het goedkoopst met prijzen onder de 1000 euro. Het duurst zijn de vaste scootmobiels met vier wielen die een grote actieradius hebben en belastbaar zijn tot wel 250kg. Prijzen voor deze modellen lopen op tot 9000 euro.

Gesloten gehandicaptenvoertuig
Een gesloten gehandicaptenvoertuig is ideaal als je met zijn tweeen bent en/of wat langere afstanden moet overbruggen. Rijden op de stoep mag wel (6km/uur) maar is in de praktijk niet eenvoudig. De wagentjes zijn er te breed voor. Parkeren is vrijwel overal toegestaan ook op parkeerplaatsen voor invalide auto’s. Men hoeft hiervoor geen gehandicaptendocument te hebben.

Brommobiel
Een brommobiel lijkt veel op een gehandicaptenvoertuig maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Zo is een brommerrijbewijs (AM) vereist en heeft het voertuig een kenteken. Er mag niet gereden worden op trottoirs, fietspaden, winkelgebieden of in winkels. Brommobiels hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen bij jongeren uit welvarende families. De brommobiels zien er hip en modern uit waardoor ze best aantrekkelijk zijn geworden voor 16-18 jarigen. Een nieuwe brommobiel kost tussen de 10.000-14.000 euro. Ouders vinden de wagentjes vaak een veilig alternatief voor een scooter.