Vertraging met vliegtuig vergoeding
Als je vlucht aanmerkelijk is vertraagd dan kan er een recht ontstaan op een vergoeding. Er zijn wel verschillende voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen. De belangrijkste voorwaarde is dat de vertraging minimaal drie uur heeft geduurd. Passagiers die tot 1500 km reizen kunnen 250 euro claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Is de reis langer dan 1500 km-3500 km dan kan er 400 euro geclaimd worden. Bij afstanden hoger dan 3500 km kan er 600 euro geclaimd worden. Bij overmacht (zoals een zware storm, veel sneeuw of dichte mist) hoeft de luchtvaartmaatschappij geen geld uit te keren. De prijs van het ticket is niet van belang.
Recht op verzorging?
Behalve een vergoeding bij vertraging met vliegtuig bestaat er ook het recht op verzorging. Dit is in de eerste plaats eten en drinken maar kan ook gratis bellen inhouden evenals een overnachting als men niet meer verder kan reizen. Bij een vertraging van 2 uur en een bestemming binnen 1500 km kan verzorging geclaimd worden. Is de afstand meer dan 1500 km dan moet er minimaal drie uur vertraging zijn om verzorging te kunnen claimen. Uitgebreide informatie over het recht op vergoeding met het vliegtuig is te lezen op de (website) van Europees Consumenten Centrum (ECC) .
Slechte klantenservice van Corendon
Wij hebben zelf met Corendon gevlogen naar Malaga in 2015. Het vliegtuig vertrok met 2.5 uur vertraging. We kregen van Corendon geen enkele verzorging (drinken/eten) aangeboden op Schiphol. Door de vertraging misten we onze bus van Malaga Airport naar Granada. We moesten ruim twee uur langer wachten en nieuwe bustickets kopen. Bovendien waren we al die tijd in het ongewisse of deze laatste bus naar Granada nog plek had voor ons. Omdat ik pas na 31 dagen een aanvraag voor vergoeding indiende in Nederland werd deze direct afgewezen door Corendon als zijnde te laat ingediend (ik was het vergeten bij terugkomst in Nederland). Ik kreeg te horen dat ik de klacht binnen 1 maand had moeten indienen. Ik was nu 1 dag te laat met de indiening ervan.
Claimservice bij vertraging
Er zijn diverse bedrijven die passagiers bijstaan om geld terug te claimen bij vertraging. Veel luchtvaartmaatschappijen staan niet te popelen om een vergoeding uit te keren bij vertraging en proberen onder een claim uit te komen. Voor een commissie helpen de claimbedrijven om de vergoeding voor vertraging binnen te krijgen. De Consumentenbond heeft op hun website een Vlucht Claim Service waarbij passagiers kunnen bekijken of ze in aanmerking komen voor vergoeding. Een andere bekende site die helpt om geld te claimen is Euclaim. Kennelijk verwijst de Consumentenbond passagiers ook door naar deze partij in ruil voor een commissie. Wel goed opletten als je derde partijen als Euclaim inschakelt. Het is gemakkelijk omdat ze alle rompslomp uit handen nemen. Keerzijde is dat ze niet voor niets werken en soms tot 40% van de totale vergoeding inhouden.
Rechtsbijstandverzekering
Hoewel een derde partij relatief veel geld vraagt doen veel passagiers toch een beroep op hun diensten. Veel luchtvaartmaatschappijen beroepen zich op overmacht bij vertraging en willen daarom geen vergoeding uitkeren. Een zaak voor vergoeding kan soms wel jaren aanslepen. De meeste individuele reizigers zijn dan al lang afgehaakt.
De normale procedure is dat je eerst de luchtvaartmaatschappij aanschrijft. Als ze niet willen betalen dan kan men een brief sturen naar de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Deze instantie kan ook een (niet bindend) oordeel geven. De laatste optie is naar de rechtbank gaan. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Schakel deze dan in bij een claim op vergoeding van een vertraagde vlucht. De gewone reisverzekering dekt dit soort klachten niet.