Onderhandelen over de vraagprijs

Allereerst zoek je goed uit wat je auto waard is. Er zijn op het internet diverse websites die een tool aanbieden waar je dit globaal kunt uitrekenen. Bijvoorbeeld op Marktplaats waar je de gemiddelde vraagprijs te zien krijgt van vergelijkbare auto’s. Op andere websites staan soms koerslijsten. Na het invullen van het kenteken en kenmerken van de auto krijg je een indicatie van de waarde bij koop en verkoop en de dagwaarde.\

Onderhandelen over de vraagprijs

Heb je geen auto om in te ruilen dan is het normaal dat er 5-10% van de vraagprijs afgaat. De autodealer hoeft immers je oude auto niet in te nemen om door te verkopen en bespaart dus tijd en geld. Mocht de dealer niet veel af willen doen van de vraagprijs dan kan er gevraagd worden om extra servicebeurten, een APK keuring of wat accessoires.

Garantie op occasion

Om de prijs goed te vergelijken is het belangrijk te weten of er garantie wordt gegeven. Hoeveel maanden duurt de garantie en wat is precies inbegrepen in deze garantie? Als je een tweedehands auto koopt bij een autodealer die is aangesloten bij de BOVAG dan heb je meer zekerheid. De BOVAG garantie geldt in het algemeen voor auto’s vanaf 4500 euro. Zit je eronder dan kan je meestal garantie bijkopen. Voordeel van een BOVAG garantie is dat ze zijn aangesloten bij een geschillencommissie. Als je van een particulier koopt dan loop je een groter risico. Zeker als je je eigen realiseert dat veel gebruikte auto’s tegenwoordig uit het buitenland komen. Het verleden van de auto is vaak onduidelijk. Er bestaat zelfs de kans dat je een schadeauto koopt met verborgen gebreken.

Proefrit maken

Het is belangrijk dat je vooraf een proefrit maakt met de auto. Het liefst met iedereen van je gezin om zo de beste indruk te krijgen. Als er een formulier getekend moet worden voor de proefrit zorg ervoor dat eventuele (lak)schades van de auto ook genoteerd staan.

Financiering

Huurkoop is heel gebruikelijk bij autodealers als je een auto koopt en het is gemakkelijk. Uit onderzoek bleek dat krediet voor een autolening vaak via autodealers verloopt. Financieel is een lening bij een internetbank meestal goedkoper. Ook ben je bij huurkoop pas eigenaar van de auto als alle termijnen zijn afbetaald. De auto kan bij huurkoop niet tussentijds verkocht worden. Bij een betalingsachterstand kan de verkoper bovendien de auto terughalen.