parkeergarage

Parkeren

parkeren in Nederland

Nationale parkeertest
Ieder jaar wordt de Nationale Parkeertest gehouden door Detailhandel Nederland. Zij houden bij welke parkeerplaatsen duurder zijn geworden en wat de prijs was in voorafgaande jaren. De duurste parkeerplaatsen zijn zoals gewoonlijk in Amsterdam te vinden. Parkeren bij de Dam/Bijenkorf of De Kolk kost 6 euro per uur. Het Waterlooplein en The Bank volgen op 5 euro per uur. In Den Haag was parkeren bij de Grote Markt het duurst met 4 euro per uur. Stadhuis/centrum en Spui waren rond de 2.50 euro per uur. In Rotterdam was parkeren bij Beursplein en de Bijenkorf het duurst met 3.75 euro per uur. De duurste parkeerplaats in Utrecht was La Vie met 4.29 euro. Het goedkoopst parkeren in de test was in Hoofddorp waar de parkeerprijzen tussen de 0.80 en 1.11 euro/uur lagen.

Duurste parkeerplaats ter wereld

De duurste parkeerplaatsen zijn in Manhattan, in New York City. Hier werd in 2014 een nieuw appartementencomplex gebouwd. Volgens een artikel in de New York Times kosten de parkeerplaatsen 1 miljoen dollar per parkeerplaats. De appartementen zelf kosten tussen de 8.7 miljoen – 25 miljoen dollar.

Grootste parkeerplaats

De grootste parkeerplaats was een aantal jaar geleden de haven van Zeebrugge. De autoterminals vormden een terrein van 300 hectare en er konden 175.000 auto’s op geparkeerd worden.

Grootste parkeergarage Rotterdam

De grootste parkeergarage van Rotterdam ligt onder de nieuwe Markthal. Er is ruimte voor 1100 auto’s waarvan 800 auto’s voor bezoekers. In de garage zijn faciliteiten zoals je die zou mogen verwachten bij een modern opgeleverd gebouw. Zo is er een parkeer geleidingsysteem, kentekenherkenning en kunnen bezoekers elektrische auto’s opladen. De parkeergarage is 24 uur per dag open ook wanneer de Markthal is gesloten. Het winkelcentrum van Rotterdam ligt op een aantal minuten loopafstand.

parkeerexploitanten

Interparking is een parkeerexploitant. Het bedrijf beheer bijna 700 parkeervoorzieningen in 9 Europese landen met een totaal van meer dan 316.000 parkeerplaatsen. In Nederland beheert Interparking 76 parkeervoorzieningen in 19 steden. Zo worden er 7 parkeervoorzieningen beheerd in Amsterdam en 5 parkeergarages in Rotterdam. Een andere grote landelijke parkeerexploitant is P1 dat op 80 locaties actief is. P1 moet niet verward worden met P1 Kort Parkeren. Dit is een parkeerterrein op Schiphol.