RDW diensten (RDW)
De naam RDW is afgeleid van ‘Rijksdienst Wegverkeer’ maar tegenwoordig wordt alleen ‘Dienst Wegverkeer’ gebruikt. Het is een zelfstandig bestuursorgaan dat voor de overheid werkt. Behalve de registratie van auto’s en motoren in Nederland geeft de RDW ook rijbewijzen uit en regelt het de Algemene Periodieke Keuring (APK). De APK keuringen worden uitgevoerd door garages die van de RDW een vergunning hebben gekregen. Het symbool van zo’n garage is de oranje sticker. Nieuwe auto’s van na 2005 krijgen hun eerste APK keuring na 4 jaar. Dan volgen er twee periodes dat de wagen om de 2 jaar wordt gecontroleerd. Hierna moet de wagen jaarlijks worden gecontroleerd.
Auto keuren bij ernstige schade
Behalve de verplichte APK keuring doet de RDW ook schadekeuringen na een ernstig ongeval of na een ingrijpende restauratie. Als er een ongeluk is gebeurd met het voertuig met een ernstige schade dan geven de politie en schade-experts dit door aan de Dienst Wegverkeer. Er komt dan een melding in de database dat er niet meer met de auto gereden mag worden totdat deze opnieuw gekeurd is. Bij een bezoek aan het keuringsstation moet men een volledig keuringsbewijs meenemen. Ook het chassisnummer in het frame moet goed leesbaar zijn. Als het onleesbaar is geworden moet het nummer opnieuw worden ingeslagen bij de RDW. Een afspraak voor een keuring kan eenvoudig gemaakt worden via de website.
Grijs kenteken is fiscaal voordelig
Een grijs kenteken is een kenteken voor bestelwagens. Het kenteken is erg aantrekkelijk omdat je geen aanschafbelasting (BPM) over het voertuig hoeft te betalen en minder wegenbelasting. Ook de autoverzekering is goedkoper doordat de BTW over de verzekeringspremie wordt verrekent. Heb je al een particuliere auto verzekerd bij de verzekeraar dan geldt de no-claimkorting vaak ook voor de nieuw te verzekeren bestelwagen. Een ander voordeel is dat de bestelwagens doorgaans op goedkopere diesel brandstof rijden. De kleur van de nummerplaat is overigens niet grijs maar heeft de hetzelfde kleur als bij gewone auto’s. Het nummerbord begint vaak met een B of een V.
grijs kenteken & zakelijk verzekeren
Ook al maak je maar 1 dag per jaar een rit voor je bedrijf dan kan je de auto niet met een particulieren autoverzekering verzekeren. De auto zal zakelijk verzekerd moeten worden. Hiervoor moet je naar een bedrijf die gespecialiseerd is in dit soort verzekeringen zoals Unive en Delta Lloyd. Of een zakelijke autoverzekering op het internet checken. Ondernemers en ZZP-ers met een BTW nummer kunnen een grijs kenteken aanvragen. Ook gehandicapten die een busje hebben voor rolstoelvervoer kunnen in aanmerking komen voor een dergelijk kenteken.
Voorwaarden grijs kenteken
De belastingdienst stelt uiteraard wel voorwaarden om gevrijwaard te worden van de BPM. Een paar algemene eisen zijn je ondernemer bent, de bedrijfsauto niet zwaarder is dan 3500kg en een laadruimte heeft met een vlakke vloer. Ondernemers moeten minimaal 10% van de gereden kilometers aan zakelijk gebruik hebben besteed. Als de auto nog geen 5 jaar oud en is en je stopt met je bedrijf dan moet je een gedeelte van de BPM terugbetalen aan de belastingdienst. Invaliden moeten een niet opvouwbare rolstoel hebben en beschikken over een medische verklaring dat een busje noodzakelijk is.
persoonlijk kenteken
Met enige regelmaat verschijnen er artikelen over gepersonaliseerde kentekens. Het is op het moment nog niet mogelijk in Nederland om een persoonlijk kenteken te kopen. Volgens een onderzoek wat dagblad de Telegraaf hield onder zijn lezers zou 34% van de lezers er 1000 euro voor over hebben om zo’n uniek kenteken te kopen. Een meerderheid van 42% zou er geen geld voor over hebben. In de politiek hebben de VVD, D66 en de SGP zich wel eens positief uitgelaten over deze nieuwe kentekens.
Dienst Wegverkeer (RWD)
De RWD zorgt in Nederland voor de rijbewijzen en de registratie van gemotoriseerde voertuigen. De RWD is in maart 2015 begonnen met de uitgifte van een nieuwe reeks kentekens. Het nieuwste kenteken in deze serie was GB-001-B. Met de nieuwe reeks kunnen bijna 3 miljoen kentekens gemaakt worden. Om persoonlijk kentekens te kunnen uitgeven is er wel een grote verandering nodig in het systeem van de RWD. In Nederland staan kentekens op naam van het voertuig en niet op een persoon. Deze omzetting vergt echter veel werk in het computersysteem en is een grote investering. Een introductie van het persoonlijk kenteken lijkt daarom nog wel even te duren. Behalve het financiele aspect is er ook het argument dat met het huidige systeem het voertuig altijd gevolgd kan worden. De hele geschiedenis van het voertuig is in de computer te overzien.
gepersonaliseerd kenteken in Belgie
In Belgie kunnen autorijders wel een gepersonaliseerd kenteken kopen. De prijs voor dit kenteken bedraagt 1000 euro en het mag ook op motors en aanhangwagens geplaatst worden. Uiteraard zijn er wel voorwaarden gesteld aan de opschriften. Er mag geen aanstootgevende tekst op staan. Verder zijn bepaalde combinaties uitgesloten zoals 3 cijfers en 4 letters. Een kenteken als 007 bond mag dus niet maar een woord als pizza mag wel. Meer dan 7000 Belgen hebben sinds 2014 een persoonskenteken gekocht. Dit leverde de Belgische overheid al meer dan 7 miljoen euro op.
oldtimerverzekering afsluiten, sloopautos, goedkope autoverzekering, schadeauto’s, postcodeloterij koffertje Ryanair, – Auto tunen, Autorijschool zoeken, RDW en kenteken, Zuinige auto, Taxi Schiphol, Bijtelling, Winterbanden, Parkeren