Schadeauto

Grootste autoveiling

De grootste autoveiling van auto’s, motoren, bedrijfswagens en vrachtauto’s is British Car Auctions (BCA). Het veilinghuis verkoopt 1.2 miljoen auto’s per jaar op 50 veilingcentra in heel Europa. De vestiging in Nederland is in Barneveld. Hier worden meer dan 500 autoveilingen per jaar gehouden. De auto’s zijn o.a afkomstig van particuliere inruil en autoleasebedrijven. Per week worden 1000 kavels geveild. Er kan meestal zowel online als in Barneveld worden geboden. De internationale veilingen (op het Nederlandse gedeelte van de site) kunnen nog een rest BPM/BTW hebben. Over de gewone binnenlandse aankopen moet wel gewoon belasting betaald worden.

De website van BCA heeft afdelingen voor 12 Europese landen: Nederland, Belgie, Duitsland, Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Frankrijk, Italie, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

In november 2016 trokken de verkopen van tweedehands auto’s in Nederland weer verder aan. Omdat er zoveel auto’s geĆ«xporteerd worden naar het buitenland dreigt er een tekort aan goede tweedehands auto’s in Nederland.

Gesjoemel met schadeauto op veilingen

In een artikel op de website van de Bovag wordt ingegaan op de grote problematiek van de schadeauto op internetveilingen. Autohandelaren kunnen op online autoveilingen goedkoop een schadeauto kopen. Het probleem is dat veel van die schadeauto’s vervolgens snel uit het RDW-register geschreven worden en geexporteerd naar het buitenland. Hierna wordt de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen BPM teruggevraagd bij de belastingdienst.

Sloopauto

Echter het is wettelijk niet meer toegestaan om BPM te claimen als het een schadeauto betreft die naar het buitenland is uitgevoerd. Malafide autohandelaren kunnen doordat ze (ten onrechte) BPM opstrijken hogere biedingen uitbrengen op de autoveiling dan bonafide handelaren. De belastingdienst gaat de komende tijd strenger controleren omdat het op grote schaal voorkomt. Leden klagen bij de Bovag dat ze door deze oneerlijke concurrentie zich gedwongen zien om ook mee te gaan doen. Volgens berekeningen liep de schatkist door deze fraude in 2013 minstens 65 miljoen euro belastinggeld mis. Autohandelaren die gesnapt worden zullen behalve een navordering ook een boete opgelegd krijgen. Wilt u uw schadeauto snel verkopen? Meer info over het verkopen van een sloopauto staat sloopauto verkopen.