schadevrije jaren & Bonus Malus ladder
Om autopremies te kunnen vergelijken moet je weten hoeveel jaren je schadevrij hebt gereden. Als je nooit geen schade hebt gereden dan is het eenvoudig. Echter bij schade en overstappen was dit een stuk minder overzichtelijk. De verzekeraar bepaalt hoeveel treden je verliest bij schade of hoeveel tredes je erbij krijgt als je een nieuwe verzekering afsluit. De trede op de Bonus Malus ladder bepaalt de korting die je krijgt op de autopremie. Vanaf 1 januari 2014 moet de autoverzekeraar je minstens een keer per jaar inlichten over het aantal opgebouwde zuivere schadevrije jaren.
Bonus Malus ladder ANWB
Iedere autoverzekeraar heeft een Bonus/Malus ladder. Meestal telt deze ladder 15-20 treden maar hij kan ook korter of langer zijn. De ladder van de ANWB bijvoorbeeld telt 15 treden. Mensen die geen schadevrije jaren hebben en op trede 1 staan betalen bij de ANWB een toeslag van 40% op de premie.
Op de tweede trede is de toeslag 10% om op trede nummer drie een korting te vormen van 20%. Op de zesde trede heeft de bestuurder 50% korting op de autopremie. De hoogste korting is 80% en deze wordt bereikt na 12 treden. Rijdt men nu een schade en staat men op de 15e trede dan zakt de bestuurder naar trede 12 maar hij behoudt zijn 80% korting. Immers vanaf trede 12 is de korting 80%. Een ander verhaal wordt het wanneer de bestuurder op trede 8 staat. De korting op de autopremie op trede 8 is 60% maar door de schade zakt de bestuurder naar trede 4 (= 35% korting). De schade van de bestuurder wordt dan wel vergoed maar hij zal de komende jaren meer premie moeten gaan betalen.
Bonus Malus ladder Aegon
De B/M ladder van Aegon telt 20 treden. Mensen zonder schadevrije jaren betalen 25% toeslag op de premie. Hoogste korting is 75% en die kan men verdienen vanaf trede 14. Bij schade op trede 19/20 valt men terug naar trede 14 maar blijft de premie gelijk. Heeft men schade op trede 5 dan valt men terug van 35% korting naar 25% toeslag!
Roy Data systeem
Roy Data staat voor royementsverklaringen-database. In dit systeem worden alle royementsgegevens van verzekerden (personen en bedrijven) vastgelegd.
Royeren wil zeggen dat je een motorrijtuig ergens had verzekerd en daarna hebt opgezegd. Meestal omdat je overstapt bent naar een andere autoverzekering. Als de verzekering nog niet eerder beƫindigd is geweest dan kunnen de gegevens gewoon opvraagd worden bij de huidige verzekeraar.
Vanaf 1 januari 2016 zal de regel gelden dat je bij schade bij elke verzekeraar evenveel treden op de ladder daalt. Er staan in de Roy Data database geen gegevens van brommers of snorfietsen. Particulieren kunnen kosteloos inzage krijgen in de gegevens na het invullen van een online formulier.
Verzekering schorsen
Als je de autoverzekering tijdelijk wilt stopzetten informeer dan heel goed bij je verzekeraar of je de schadevrije jaren kunt bewaren. Meestal ben je de schadevrije jaren kwijt een jaar na het beƫindigen van de verzekering. Bij een aantal verzekeraars kun je de autoverzekering voor een bepaalde tijd stopzetten.
Tags: schadevrije jaren, Bonus Malus, ANWB autoverzekering, schorsen, stop zetten
oldtimerverzekering afsluiten, onderhandelen over vraagprijs, goedkope autoverzekering, verkoop 2e hands auto’s groeit, postcodeloterij koffertje Ryanair, – Auto tunen, Autorijschool zoeken, RDW en kenteken, Zuinige auto, Taxi Schiphol, Bijtelling, Winterbanden, Parkeren