Sloopauto Nederland

Volgens een publicatie van dienstverlener Voertuiginformatie en documentatie (VWE) was de gemiddelde leeftijd van een sloopauto 18.2 jaar. In het artikel uit december 2014 wordt geconcludeerd dat de gemiddelde leeftijd van de auto’s steeds hoger wordt. In 2012 gingen sloopauto’s 15 maanden eerder naar de sloop. Er werden in 2012 ongeveer 224.000 sloopwagens gedemonteerd.

Van autofabrikant Ford werden de meeste wagens gesloopt voor Opel en Volkswagen. Het automodel wat het meest gesloopt werd is de Volkswagen Golf. Van dit model rijden veel auto’s rond in Nederland. Opvallende sloopauto’s in 2014 waren de twee elektrische sportwagens van Fisker Karma die in Amerika minimaal 102.000 dollar kosten.

Gemiddelde leeftijd bij de sloop

In 2012 werden 13.020 Volkswagen Golf wagens gesloopt. Het model was hiermee de koploper in Nederland voor de Opel Corsa(9400), Ford Escort(7850), Opel Astra(7350) en Volkswagen Polo(7050). Er werden van Volkswagen ruim 22.800 wagens gesloopt in 2012. De gemiddelde leeftijd van een gesloopte Volkswagen was 18.2 jaar. Porsches hebben gemiddeld de hoogste leeftijd voordat ze naar de sloop worden gebracht (bijna 24 jaar). De gemiddelde leeftijd van een Mercedes-Benz sloopauto is 20.2 jaar.

Prijs van een sloopauto

De prijs van een sloopauto hangt af van het merk, model en de staat waarin de auto verkeert. Kan de autosloperij nog goede onderdelen uit de auto halen of is de wagen nog slechts goed als oud ijzer? In de regel wordt er enkele tientallen tot een paar honderd euro voor een sloopwagen gegeven. Verstandig is om verschillende offertes op te vragen bij lokale sloperijen. Websites op het internet kopen soms sloopauto’s op maar als bemiddelende partij willen zij natuurlijk ook wat verdienen aan deze handel. Vaak zal daarom een aanbod van een plaatselijke sloperij het meest opleveren.

Procedure
Auto’s mogen alleen worden gesloopt door een RDW erkend demontagebedrijf. Deze bedrijven melden uw kenteken af bij de RDW en geven een vrijwaringsbewijs. Men moet bij het inleveren van de auto een kentekenbewijs hebben met een tenaamstellingscode en een geldig ID. Als het kentekenbewijs niet compleet is kan men bij de RDW een demontagecode aanvragen. Deze demontagecode kan online aangevraagd worden op de website van de RDW.

Tags: sloopauto, Nederland, vrijwaringsbewijs, RDW, kentekenbewijs
oldtimerverzekering afsluiten, onderhandelen over vraagprijs, goedkope autoverzekering, verkoop 2e hands auto’s groeit, postcodeloterij koffertje Ryanair