SUV terreinwagen

SUV is een afkorting van ‘Sports Utility Vehicle’. We bedoelen met SUV een auto die uiterlijk op een terreinwagen lijkt maar eigenlijk meer een luxe wagen is. De meeste SUV’s zijn groot en comfortabel uitgerust en zijn hierdoor erg geschikt voor een groter gezin met veel bagage. De meeste wagens zijn niet echt geschikt om in de vrije natuur rond te rijden.

Hummer
De bekendste SUV is de Hummer, een auto van General Motors. De autofabrikant bouwde vanaf 1983 een militaire serie van 55.000 Humvees voor het Amerikaanse leger. In de jaren negentig werd ook de productie gestart voor een particuliere versie van de auto. Dit werd de Hummer. Het eerste model (Hummer 1) was nog geen echte consumenten auto maar een gemodificeerd legervoertuig. De Hummer 2 was wel een versie die op de consument was gericht. De wagen kostte in Nederland bijna 100.000 euro. De Hummer 3 was een kleiner model en had een verkoopprijs van 55.000 euro. Door de economische crises raakte het merk in verval en werd bijna verkocht aan een Chinees bedrijf. De verkoop ging niet door en de Hummer verdween van de markt. De militaire versie (Humvee) bleef wel bestaan.

SUV’s in Nederland

Vroeger bouwde slechts enkele fabrikanten SUV’s maar tegenwoordig hebben veel automerken een SUV onder hun modellen. Ook exclusieve sportwagens zoals Porsche en Lamborghini zijn de markt gevolgd. De meest populaire SUV’s in Nederland in 2012 en 2013 waren de BMW X5, Mercedes-Benz ML, Porsche Cayenne en de Land Rover. In 2011 waren de Mitsubishi Outlander, Hyundai Tucson en Nissan Qashqai succesvol. Ook Toyota heeft een aantal succesvolle SUV’s geproduceerd die zeer betaalbaar zijn in vergelijking met de concurrentie.

Prijzen en specificaties
De Volkswagen Touareg heeft een nieuwprijs van 78.500 – 90.000 euro. Met auto financiering kost de Touareg 866-989 euro per maand. Een Porsche Cayenne diesel is al beschikbaar vanaf 90.400 euro inclusief BPM/BTW. Het duurst is de Porsche Cayenne Turbo S; die kost 221.000 euro. De BMW X5 is zowel met een diesel- als met een benzinemotor te verkrijgen. Het goedkoopst model is de diesel BMW X5 sDrive25d met een consumentenprijs van 70.000 euro. Duurste model is de benzine versie BMW X5 M met een prijskaartje van bijna 165.000 euro.

Automotive

Autorijschool zoeken, Schadeauto kopen, Sloopauto, RDW en kenteken, Zuinige auto, Schadevrije jaren, Auto tunen, Taxi Schiphol, Bijtelling, Winterbanden, Trouwauto huren, Gehandicapten auto, Parkeren, Populaire vakantielanden