Tweedehands auto

tweedehands auto bij BOVAG dealer
De meest veilige keus om een tweedehands auto te kopen is bij een autodealer die bij de BOVAG is aangesloten. De BOVAG is de brancheorganisatie van tienduizend auto- motor- en transportbedrijven. Ook ondernemingen in de fietsenhandel, caravans, autowas en tankstations kunnen zich bij de BOVAG aansluiten. Een tweedehands auto kan een BOVAG-garantie krijgen als de aankoopprijs 4500 euro en hoger is. Ook auto’s met een lagere koopprijs (dan 4500 euro) kunnen BOVAG-garantie krijgen. In dat geval moet de koopprijs hoger zijn dan 35% van de oorspronkelijke cataloguswaarde. Een Fiat Panda 60 Twinair kost nieuw rond de 8000 euro. Een tweedehands auto van dit model met een prijs van 3000 euro kan dus onder de BOVAG-garantie vallen. Verder biedt de BOVAG bemiddeling tussen koper en verkoper als er een probleem is met de auto.

Waardebepaling tweedehands auto

Als je een tweehands auto wilt kopen dan moet je vooraf onderzoeken wat de auto ongeveer waard is. Dit kan tegenwoordig eenvoudig via het internet. Een aantal websites zoals Autotrack en Autotrader houden autokoerslijsten bij. Na het intypen van een aantal gegevens krijg je zo een globaal idee van de waarde.

Tellerstand controleren
De Dienst Wegbeheer (RWD) beheert een database met daarin alle tellerstanden van auto’s. Een online tellerstandencheck voor particulieren kost 3 euro. Na het invullen van het kenteken en de exacte tellerstand volgt direct de uitslag. Er zijn drie oordelen: logisch, onlogisch of geen oordeel. Bij de RWD kan je ook de tellerstandhistorie opvragen van een bepaalde auto. Kosten hiervoor zijn 5 euro.

Aankoopkeuring
Wil je bepaalde wagen kopen dan is het verstandig om eerst een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Een aankoopkeuring kan verborgen gebreken aan het licht brengen die je zelf niet had opgemerkt. Na de keuring wordt duidelijk of de verkoopprijs redelijk is of misschien veel te hoog. ANWB leden betalen voor een grondige keuring van een gewone auto ongeveer 162 euro; niet leden betalen 202 euro. Een aankoopkeuring voor een 6 cilinder vierwiel aangedreven auto is duurder en kost 243 euro. Je kan natuurlijk ook een aankoopkeuring laten uitvoeren door een andere lokale garage dan de verkoper. Die aankoopkeuring bij de garage is wellicht goedkoper als in het teststation van de ANWB.

kopen van een particulier
Als je een auto gaat kopen van een particulier heb je de meeste kans op een goedkope deal. Een particulier heeft geen bedrijfs- en onkosten en vraagt meestal een lagere prijs dan de autodealer. Als je geen geld overhebt voor een aankoopkeuring maak dan wel een proefrit met de tweedehands auto. Bij een particuliere koop heb je een verhoogde kans dat er verborgen gebreken zijn aan de wagen. Het geld wat je moet uitgeven aan noodzakelijke reparaties is meestal moeilijk te verhalen op de verkoper.

Oldtimers

Rolls Royce oldtimers
Franse oldtimers
Britse oldtimers
Amerikaanse oldtimers

Auto & verzekeringen

Auto tunen
Autorijschool zoeken
RDW en kenteken
Zuinige auto
Taxi Schiphol
Bijtelling
Winterbanden
Gehandicapten auto
Parkeren