Is een uitvaartverzekering nodig?
Dit hangt grotendeels af van de financiele situatie. Mensen die weinig spaargeld hebben doen er vaak goed aan om een verzekering af te sluiten. Een gemiddelde uitvaart kost toch al gauw 6000 euro. Wil men een begrafenissteen erbij dan moet men met minimaal 1000 euro extra rekening houden.
Tot de grootste uitvaartverzekeraars in Nederland behoren Ardanta, Dela en Monuta. Deze verzekeraars staan bekend om de naturaverzekeringen. Hierbij ontvangen de nabestaanden geen geld maar wordt de uitvaart door Ardanta/Dela/Monuta verzorgd. Dit wordt geregeld door een uitvaartverzorger die bij een van de verzekeraars is aangesloten. Zo wordt er bijvoorbeeld een rouwauto en volgauto beschikbaar gesteld. Wil men meer volgauto’s dan moet er bijbetaald worden. Ook voor bijkomende wensen moet apart afgerekend worden. Wil men een eigen uitvaartverzorger uitkiezen (en niet degene die door Dela is aangesteld) dan zal men slechts een klein bedrag ontvangen. De nabestaanden zullen dan flink moeten bijbetalen. Kinderen die uit huis gaan en gaan studeren kunnen gewoon op de polis blijven staan.
Op maat gemaakte uitvaart
Nuvema heeft op maat gemaakte natura uitvaartverzekeringen en is daardoor een stuk duurder als zijn concurrenten. Ze werken samen met 300 uitvaartverzorgers door heel Nederland. Alle specifieke wensen van de verzekerde worden in de uitvaartverzekering verwerkt. Ieder jaar worden de werkelijke kosten bijgehouden en verwerkt in de verzekeringspremie.
Belgie
In Belgie is AG Insurance de belangrijkste verzekeraar. Het bedrijf is eigendom van Ageas (75%) en BNP Paribas Fortis (25%). Opmerkelijk is dat in Belgie veel minder mensen een uitvaartverzekering hebben afgesloten dan in Nederland. Kennelijk sparen de Belgen liever dan voor een verzekering te kiezen.
Indexering is erg belangrijk
De hoogte van de premie kan soms een vertekenend beeld geven. Bij sommige uitvaartverzekeringen is de premie een stuk lager en hierdoor erg aantrekkelijk. Toch is de verzekering op de lange termijn een stuk duurder. Dit komt doordat het verzekerd bedrag niet meegroeit (indexatie) met de werkelijke kosten. De kosten voor een uitvaart zijn bijna altijd hoger dan de inflatie. Een prijsstijging van 2-4% is vrij normaal. Als het verzekerd bedrag 30 of 40 jaar het zelfde blijft zal er een groot verschil ontstaan met de werkelijke uitvaart kosten.
Branchevereniging uitvaart
De belangrijkste organisatie in de uitvaart is de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU). Belangrijke deelnemers van de BGNU zijn Dela Uitvaartverzorging, Yarden Uitvaartzorg en Uitvaart Zorgcentra Nederland (UZN). Een tweede uitvaart branchevereniging is ABCON-PRO. Deze nieuwe branchevereniging was kennelijk niet tevreden met de BGNU en komt op voor de belangen van de kleinere uitvaartondernemers.
Verzekeringen
– Oldtimerverzekering afsluiten
– Goedkoopste AVP
– Verzekeringsfraude
– Zakelijke reisverzekering
– Schade claimen bij reisverzekering
– Verzekeringsmaatschappijen
– Rechtsbijstandverzekering
– Caravanverzekering
– Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)