Verkoop tweedehands auto’s groeit

Begin december 2016 werd bekend dat de verkoop van tweedehands auto’s verder doorgroeit. Volgens cijfers van VWE is de verkoop van tweedehands auto’s met bijna 7% gestegen t.o.v een jaar geleden. Consumenten kochten meer dan 144.000 auto’s in november 2016. Marktleider in deze sector is Volkswagen voor Peugeot, Opel en Renault.

Voordelen tweedehands wagen

Een nieuwe auto heeft bijna geen onderhoud nodig en rijdt zuiniger dan een oudere wagen. Echter een nieuwe auto verliest veel waarde door de waardedaling. Vooral in de eerste levensjaren wordt een nieuwe auto een stuk minder waard. De kosten voor onderhoud en reparatie bij een tweedehands auto zullen gemiddeld een stuk lager zijn dan de waardedaling van een nieuwe wagen. Ook is de autoverzekering voor een nieuwe auto een stuk duurder (wa-casco) dan een van een gebruikte wagen.

Automarkt Beverwijk

VWE is een autoriteit op het gebied van cijfers in de voertuigbranche. In 1975 is het begonnen als autobedrijf maar het heeft zich in de loop van de jaren verder ontwikkelt als informatieprovider. VWE is ook eigenaar van de automarkt Beverwijk. Deze markt verkoopt gebruikte wagens aan buitenlandse kopers. De automarkt is een begrip in Nederland. Driehonderd standplaatshouders staan iedere dinsdag op de Automarkt Beverwijk met zo’n 800 wagens. Volgens Automarkt wordt 70% van deze occasions binnen vier uur tijd verkocht.

Steeds minder occasions te koop

Hoewel de verkoop van occasions groeit in Nederland wordt de markt voor tweedehands auto’s steeds kleiner. Er dreigt zelfs een tekort. Dit komt o.a doordat steeds meer occasions worden verkocht aan het buitenland. Hierdoor halen verkopers in Nederland steeds vaker tweedehandsvoertuigen uit Duitsland en Frankrijk. Nederlandse kopers geven echter wel de voorkeur aan een occasion uit eigen land. De reden is dat men dan meer zekerheid heeft over de geschiedenis van de auto. Met een buitenlands voertuig is er toch meer onzekerheid over schades en kilometerstand. Door tweedehands auto’s in het buitenland aan te schaffen worden wel de winstmarges kleiner. De autodealers kunnen de hogere kosten niet echt doorberekenen aan de klanten. Immers als de verkoopprijs van een tweedehands auto’s hoog ligt dan zal de koper een nieuwe auto overwegen.

Schadeauto’s

Verontrustend is dat er onder de tweedehands auto’s steeds meer wrakken tussen zitten die een gevaar vormen op de weg. Veel van dit soort auto’s komen via een omweg uit Amerika. Litouwen importeert duizenden Amerikaanse auto’s per jaar. Experts schatten dat 75% van die geimporteerde wagens naar Litouwen ernstige gebreken heeft. Via Litouwen komen de wagens de West-Europese markt op. Vooral in Duitsland en Nederland is vraag naar goedkope luxe modellen uit Amerika. De kopers weten bijna nooit dat ze een schadeauto hebben gekocht (uit Amerika/Litouwen).

Auto & verzekeringen

Autorijschool zoeken
RDW en kenteken
Zuinige auto
Schadevrije jaren
Auto tunen
Taxi Schiphol
Bijtelling
Winterbanden
Gehandicapten auto
Parkeren