Verschil WA-verzekering en AVP

WA-verzekering = autoverzekering

Een WA-verzekering is een autoverzekering en is verplicht voor een ieder die een motorrijtuig bestuurt. Veel mensen verwarren de verzekering met een algemene aansprakelijkheidsverzekering (AVP) die juist niet verplicht is. Een WA-verzekering dekt schade die met het motorrijtuig wordt toegebracht aan derden en is het goedkoopst in prijs. Het duurst is de WA-allrisk (of wa volledig casco) die schade aan de eigen auto volledig vergoed.

Beste autoverzekering

Regelmatig worden onderzoeken gehouden wie de beste is maar er is nooit een echt uitgesproken winnaar die in elke categorie het beste is. De goedkoopste autoverzekeraars zijn vaak de internetverzekeraars die veel zaken online afhandelen. In het Digitale Dossier kan men dan een schademelding rapporteren en facturen inzien. Als men minder waarde hecht aan een goede persoonlijke service maar meer aan de laagste prijs dan is een internetverzekeraar een prima keus. Bedrijven als ANWB, Allsecur en Achmea scoren ook erg goed en hebben een goede persoonlijke dienstverlening.
De prijs van hun autoverzekeringen zijn daarom wel wat duurder als de internetverzekeraars.

Autoverzekering

Er zijn veel soorten en aanbieders van autoverzekeringen. De autopremie wordt bepaald door een flink aantal factoren zoals type auto, leeftijd bestuurder, woonplaats, schadevrije jaren en welke verzekering men wenst. Actuele prijzen kan men zien via vergelijkingssites. Deze sites zetten razendsnel de verzekeringsmaatschappijen op een rijtje geselecteerd naar uw gegevens. Zo ziet u in een oogopslag wie de laagste premie berekent. Omdat de vergelijkingssites alleen aanbieders opnemen van wie ze commissie krijgen zijn ze niet compleet. Ook de vergelijkingssites moeten daarom met elkaar vergeleken worden.

aansprakelijkheidsverzekering

Online verzekeringsmaatschappijen hebben aantrekkelijke aansprakelijkheidsverzekeringen vanaf 2.20 euro per maand. Verzekeringen kunnen per direct opgezegd worden; er is geen opzegtermijn. De hoogte van de premie voor de aansprakelijkheidsverzekering wordt bepaald door het verzekerd bedrag (1.25 miljoen of 2.5 miljoen euro), de gezinssamenstelling en tweede huis meeverzekeren of niet. Een alleenstaande die voor 1.25 miljoen verzekerd is betaalt bijna 25 euro per jaar. De assurantiebelasting kost 5 euro. Een gezin met kinderen betaalt 38 euro + 8 euro assurantiebelasting. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde zal het gezin met de aansprakelijkheidsverzekering 14 euro goedkoper uit zijn. De hoogste premie betaalt het gezin als het zich verzekert voor 2.5 miljoen euro + een tweede huis. De premie per jaar zal dan bedragen 57 euro + 12 euro assurantiebelasting.