Winterbanden

winterbanden vaak verplicht in Europa.
Winterbanden zijn autobanden die erg geschikt zijn om te rijden in lage temperaturen (onder de 7 graden). Door het diepere profiel met zaagtandjes en de zachtere rubbersoort hebben de banden een betere grip op de weg bij sneeuw en ijs. In veel landen in Oost-en Midden Europa zijn winterbanden verplicht in de wintermaanden. In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. Rijdt men zonder winterbanden in het buitenland dan kan dit behoorlijke consequenties hebben als men een ongeval veroorzaakt. In Nederland groeit het aandeel winterbanden ieder jaar een beetje. Volgens de Bandenmonitor van Kwik-Fit rijdt zo’n 37% van de automobilisten in Nederland op winterbanden. Vredestein is marktleider net voor Continental en Michelin.

Profieldiepte
Nieuwe winterbanden hebben een profieldiepte van 9mm. Aanbevolen wordt om ze te vervangen bij 4mm. Bij gewone autobanden wordt geadviseerd om ze te vervangen bij een profieldiepte van 2.5mm. Het wettelijk minimum is 1.6mm. De profieldiepte is erg belangrijk voor de stabiliteit van de auto en de remweg. Rijden in een auto met versleten banden is gevaarlijk als het regent of glad is. De remweg van de auto is veel langer en er is meer kans op aquaplaning; het onbestuurbaar raken van de wagen.

Bandenspanning
Een goede bandenspanning verlengt de levensduur van de autobanden. De juiste bandenspanning hangt af van het automerk, model, bandenmaat en hoeveel personen er doorgaans in de auto zitten. Een gemiddelde waarde ligt tussen de 2.0-2.5 bar. In de wintermaanden moet de bandenspanning 0.2-0.3 bar hoger liggen. Men kan de spanning meten met een bandenspanningsmeter. Dit moet wel gebeuren als er nog niet met de auto gereden is. Zijn de banden te hard opgepompt dan wordt de verende werking van de banden teniet gedaan en rijdt de wagen minder lekker. Als de banden te zacht zijn opgepompt dan slijt de autoband harder en wordt er meer brandstof verbruikt.

Prijzen
De prijs hangt af van de bandenmaat, draagvermogen en snelheidindex. Op het internet zijn webshops die duizenden winterbanden aanbieden. Een goedkope winterband (zonder montage) is er al vanaf 31 euro terwijl een hele dure autoband meer dan 835 euro kost. Als men naar een bekende garageketen gaat dan is er al een goedkope winterband voor 56 euro. Kosten voor montage en balanceren voor 4 banden zijn 64 euro. Inclusief een afvalbeheersbijdrage zal het totale bedrag dan 300 euro bedragen.