Zuinige auto

test zuinige auto

Autofabrikanten geven bij de introductie van nieuwe modellen bijna altijd een mooi cijfer voor het energieverbruik. Hierbij rijden de wagens in ideale omstandigheden. Deze cijfers wijken doorgaans sterk af van het verbruik in de dagelijkse praktijk. De ANWB heeft daarom in samenwerking met de stichting NatuurenMilieu.nl een series tests gedaan om te achterhalen welke auto’s het meest zuinig zijn in hun categorie. Leiddraad was het werkelijk verbruik aan energie en het aantal kilometers dat echt gereden werd. Er zijn 11 top10 lijstjes gemaakt van zuinige auto’s. Ook werd goed gekeken naar de uitstoot van broeikasgas (CO2).

Winnaar in de ANWB test bij de kleine auto’s op benzine was de Toyota Yaris Full Hybrid Comfort. Het gemiddelde normverbruik was iets meer dan 1:30 en het praktijkverbruik liet een cijfer zien van 1:20. De prijs van de auto is 18.250 euro. De Suzuki Celerio 1.0 50kW werd tweede in deze test met een praktijkverbruik van 1:18. De prijs van de auto is slechts 9999 euro. Bij de kleine dieselauto’s was de winnaar autofabrikant Citroën met de C3 Blue hDi Business en de DS3 Blue hDi Business plek. Meer informatie over de top10 zuinige auto is te vinden op de website van de ANWB.

Zuinige elektrische auto

In hetzelfde testprogramma van de ANWB kwamen de volgende elektrische auto’s naar voren als de meest zuinige auto. Winnaar was de Volkswagen E-Up! 69 kW die 11.7kWh verbruikte per 100km en een actieradius heeft van 160km. Het model Volkswagen E-Golf 85 kW eidigde op de tweede plaats met een verbruik van 12.7kWh/100km. Andere elektrische auto’s die bovenaan eidigde waren de BMW i3 125 kW, Renault Zoë 65 kW en de Citroën C-Zero 47 kW. Op de website van Milieucentraal is ook veel nuttige informatie te vinden over een zuinige auto. Op het moment is er nog weinig bekend over de levensduur van de accu en de restwaarde van een elektrische auto. Hierdoor is het moeilijk om een goede vergelijking te maken tussen een zuinige auto op benzine en een geheel elektrische auto.

Markt elektrische auto’s groeit

De markt voor elektrische auto’s groeit sterk. Berichten hierover verschenen in augustus 2017. Vooral in de Randstad kopen steeds meer mensen een elektrische auto. Een belangrijke reden is dat de nieuwwaarde prijzen steeds meer dalen. Vooral de nieuwe Tesla S is een groot verkoopsucces. Tegelijkertijd groeit het aantal publieke oplaadpunten waar men de auto op kan laden.

Auto & verzekeringen

Goedkope autoverzekering
Taxi Schiphol
Winterbanden
Gehandicapten auto
Bijtelling
Parkeren
Auto tunen
Autorijschool zoeken
RDW en kenteken